Κεραμικά αντικείμενα

Ο Διάκοσμος στην Κρητική Κεραμική

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Σφραγίσματα

Η τεχνική αυτή μεταχειρίζεται είτε σφραγίδες ή σφραγιδοκύλινδρους, ή ρόδες αποτύπωσης.

Σφράγισμα

Ξύλινα ή μεταλλικά στελέχη με χαραγμένο διάκοσμο αφήνουν το αποτύπωμά τους στο νωπό πηλό.

Αναπτυσσόμενος με σφραγιδοκύλινδρο και ρόδες

Κύλινδροι χαραγμένοι και οδοντωτές ρόδες αποτυπώνουν στο νωπό πηλό το διάκοσμο που έχει επιλέξει ο κεραμίστας.

Έγχρωμος

Στα αγγεία «bisquit» η Κρήτη έχει μια πανάρχαια παράδοση για ένα γεωμετρικό κυρίως διάκοσμο, ή πολύ πιο σπάνια ελεύθερο, που δημιουργείται με πινέλο ή κάποιο άλλο εργαλείο, με συστατικό έναν εξαιρετικά κοσκινισμένο και ξαφρισμένο λεπτόκοκκο κόκκινο άργιλο.

Στο ψήσιμο του καμινιού, ο άργιλος αυτός, που τοποθετείται στο νωπό δοχείο, παίρνει ένα κόκκινο έως καφέ σκούρο χρώμα, ανάλογα τη θερμοκρασία που θα αναπτύξει το καμίνι.

Υαλωμένα αγγεία

Το υάλωμα εμφανίζεται στην τοπική παραγωγή της Κρήτης τον 12ο αιώνα με κυρίως πολύ απλά χρηστικά αντικείμενα όπως χοντροειδής κούπες. Από τον 14ο αιώνα καθιερώνεται μια τυπική κρητική μορφολογία στα σχέδια (πάντα γεωμετρικά) και στα χρώματα. Την πρώτη ύλη του υαλώματος αποκτούσαν οι κεραμίστες με την πολύωρη καύση μολύβδου σε πήλινο δοχείο. Στο τέλος της καύσης, απομένουν σκορίες υπό τη μορφή στάχτης. Η στάχτη κοπανίζετε καλά και ανακατεύεται με νερό. Το δοχείο «bisquit» βυθίζεται στο μίγμα και μετά από ψήσιμο στο καμίνι καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα μολυβδούχου υαλώματος.

Υάλωμα και έγχρωμα

Το υάλωμα εφαρμόζεται πάντα στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή Κρήτη σε δοχεία που έχουν χρωματιστεί ή και χαραχθεί με διάφορα γεωμετρικά ή συμμετρικά σχέδια.

Τα χρώματα αποτελούνται από:

- το μπαντανά ή λευκή βασική επίστρωση του δοχείου «bisquit».

- πάνω στο μπαντανά ο κρητικός κεραμίστας δημιουργούσε ζώνες πράσινου και κίτρινου απαλού χρώματος και ενδιάμεσα πιο έντονες καφετιές κηλίδες.

Υάλωμα και χάραγμα

Με το λεπτό χάραγμα του μπαντανά έως τον πηλό του αγγείου, σχεδιάζεται χαρακτηριστικός διάκοσμος μιας περιόδου ή και μιας γεωγραφικής περιοχής.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας