Εθνογραφική Έκθεση

Υφαντική

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Το Λινάρι

Σπέρνεται και φύεται σε τόπους με πολύ νερό. Σχηματίζει λεπτά στάχυα 30-40 εκατοστών μήκους που, αφού θεριστούν, βυθίζονται σε δεξαμενή νερού και στη συνέχεια κοπανίζονται ή συνθλίβονται σε ξύλινες ειδικές δαγκάνες του μαγκανιού. Ο φλοιός του στελέχους σπάει και οι φυτικές ίνες ελευθερώνονται αρκετά ανάμιχτες. Οι ίνες διαχωρίζονται με ειδικό κτένι και ακολουθείται η ίδια διαδικασία του μαλλιού.

Το Βαμβάκι

Ο καρπός παράγει λευκές φυτικές ίνες που συνδέονται με τους σπόρους του φυτού, ώστε ο άνεμος να τους σκορπά σε μεγάλη απόσταση. Η βαμβακιά είναι υδρόφιλο φυτό των θερμών κλιμάτων. Έχει εισαχθεί στην Κρήτη από την Αίγυπτο, πιθανόν από τα προϊστορικά χρόνια, αλλά αποδίδει μόνο σε περιορισμένες περιοχές του νησιού. Μετά τη συγκομιδή το βαμβάκι διαχωρίζεται από τους σπόρους μέσω ενός εκκοκκιστηρίου, το μαγκάνι . Δε χρειάζονται χτένισμα οι λεπτές ίνες και ακολουθείται η κλασική διαδικασία για την απόκτηση νήματος.

Το Μετάξι

Ο μεταξοσκώληκας εισήχθη από την Κίνα το μεσαίωνα και καλλιεργήθηκε ευρέως σε όλη τη μεσογειακή Ευρώπη, δηλαδή όπου φύεται η μουριά, από τα φύλλα της οποίας διατρέφεται η κάμπια που παράγει με την πτύελό της ένα πολύ λεπτό και ανθεκτικό νήμα.

Όταν ο κύκλος ζωής της κάμπιας φτάσει στο τέλος του, κατασκευάζει με την πτύελο ένα κέλυφος κουκούλι μέσα στο οποίο κλείνεται ώσπου να μετατραπεί σε πεταλούδα . Η πεταλούδα διασπά το κέλυφος και μέσα σε μερικές ώρες γεννάει αυγά και στη συνέχεια εκπνέει.

Οι καλλιεργητές μεταξοσκωλήκων συλλέγουν τα κουκούλια πριν τη γέννηση της πεταλούδας και τα βράζουν σε ένα μεγάλο καζάνι. Το νήμα απελευθερώνεται από τις συνδετικές ουσίες και με ειδικούς χειρισμούς ξετυλίγεται και είναι έτοιμο για την ύφανση.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας