Εθνογραφική Έκθεση

Χειροτεχνία- Παραγωγή - Εμπόριο

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Παραθέτουμε σε συντομία το χρηστικό κατάλογο των διάφορων μορφών καλαθιών της Κρήτης.

1. αγροτικών απασχολήσεων όπως τα κλασικά καλάθια με ημικύκλια λαβή πάνω από το στόμιο για όλες τις χρήσεις, για το μάζεμα των ελιών, των φρούτων, των χόρτων κ.α. Μεγάλες κόφες που δένονται στο σαμάρι του γαϊδάρου και γεμίζουν σταφύλια στον τρύγο.

2. αλιείας με διάφορους τύπους παγίδες για τα ψάρια και για τα χέλια των ποταμών, ειδικά καλάθια-ενυδρεία για τη συντήρηση των χελιών στο νερό.

3. ειδικών αναγκών , για τη μεταφορά λίθινου υλικού για τους κτίστες, καλάθια για τη μεταφορά νωπών κρεάτων στους γάμους.

4. οικιακά όπως κουταλοθήκες, ειδικά καλάθια σε μορφή πιθαριού με πώμα για τη φύλαξη του ψωμιού και των παξιμαδιών, μικρά καλάθια, πλεγμένα με στάχυα αποκλειστικά από τις γυναίκες στα οποία φυλάσσονται τα εργαλεία της υφαντική.

5. αποθηκευτικά όπως ένα ψηλό και ευρύ καλάθι, μεγαλύτερο από πιθάρι, αλειμμένου εσωτερικά για στεγανότητα με μείγμα από χώμα και περιττώματα αγελάδας, που χρησίμευε για τη συντήρηση των σιτηρών.

6. κτηνοτροφικά με καλούπια για την παρασκευή τυριών, φίμωτρα για τα υποζύγια, τις αγελάδες, τις κατσίκες ώστε στη διάρκεια εργασίας ή μετακινήσεων να μην κάνουν ζημιές στις καλλιέργειες, κυψέλες για τα μελίσσια της δυτικής Κρήτης.

7. τελετουργικά φαρδιά και ανοιχτά διακοσμημένα καλάθια, πλεγμένα με στάχυα από γυναίκες, στα οποία μεταφέρουν τα πολύτιμα αντικείμενα της προίκας της νύφης, εθιμοτυπικά δώρα στους κουμπάρους, άρτους που θα αγιάσει ο ιερέας στην εκκλησία κ.α.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας