Εθνογραφική Έκθεση

Χειροτεχνία- Παραγωγή - Εμπόριο

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Μεταλλοτεχνία

Στην Ελλάδα η μεταλλοτεχνία έχει ηλικία 5000 χρόνων, αλλά είναι στρατηγικής σημασίας τέχνη, ιδιαίτερα στις παραδοσιακές κοινωνίες. Πράγματι τα μεταλλικά εργαλεία και σκεύη διευκολύνουν κατά το μέγιστο την επιβίωση στην πρωτοβάθμια κάλυψη των αναγκών. Με την απόκτηση αυτή, μια ανθρώπινη ομάδα κερδίζει χρόνο για να μεθοδεύσει βελτιωμένη σκέψη, κοινωνική συνοχή και οργάνωση.

Στην κρητική κοινωνία της υπαίθρου των τελευταίων 300 χρόνων, ο κυρίαρχος μεταλλοτέχνης ήταν ο σιδεράς. Οι τεχνίτες του χαλκού, εξαιτίας της υψηλής τιμής του μετάλλου, είχαν τα εργαστήρια τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, για λόγους ασφαλείας. Οι τεχνίτες του μπρούτζου απουσίαζαν από την Κρήτη και μόνο τον 20ο αιώνα δυο εργαστήρια άνοιξαν στο Ηράκλειο και στα Χανιά, για να παύσουν τη λειτουργία τους πριν15 χρόνια.

Ο σιδεράς

Είναι ο κατασκευαστής των εργαλείων όλων των άλλων τεχνών και τον βρίσκουμε εγκατεστημένο σε κάθε μεγάλο χωριό της Κρήτης. Τα εργαλεία του είναι αυτά των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαϊκών συναδέρφων του. Έχει όμως δυο μειονεκτήματα. Δεν εισάγονται γαιωκάρβουνα στην Κρήτη και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ξυλοκάρβουνα που αναπτύσσουν χαμηλότερη θερμοκρασία από τα ορυκτά. Επίσης δεν υπάρχουν εισαγωγείς σιδήρου και περισυλλέγει εγκαταλειμμένα μεταλλικά αντικείμενα διαφόρων ποιοτήτων. Για τα εργαλεία γενικής χρήσης χρησιμοποιεί μέτριας ποιότητας σίδερο, ενώ επιλέγει το καθαρό μέταλλο για αυτά ειδικής χρήσης.

Το εργαστήριο του σιδερά περιλαμβάνει το χώρο πυρράς με το μεγάλο φυσερό, διαφόρων τύπων αμόνια, τσιμπίδες, σφήνες, σφυριά κ.α.

Ο μπακιρτζής

Κατασκευάζει κυρίως δοχεία μαγειρικής, όπως τσικάλια διαφόρων μεγεθών, αλλά και πολλά είδη δοχείων για τη μεταφορά νερού, γάλακτος κ.α., πιάτα, ποτήρια, πιατέλες, κανάτες για το τραπέζι, φωτιστικούς λύχνους κ.α.

Τα εργαλεία είναι αρκετά περιορισμένα σε σχέση με τον σιδερά, γιατί ο χαλκός, σε μορφή φύλλων, σφυρηλατείται ψυχρός για να πάρει τις επιθυμητές μορφές. Αριθμούν ένα μικρό φυσερό, ειδικά αμόνια και σφυριά, ψαλίδια και τσιμπίδες.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας