Εθνογραφική Έκθεση

Χειροτεχνία- Παραγωγή - Εμπόριο

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Ξυλουργός

Ο τεχνητής αυτός στην κρητική ύπαιθρο αναλαμβάνει κάθε τύπου ξύλινες κατασκευές, από τα πατώματα, τις οροφές της οικοδομής, τις πόρτες και τα παντζούρια, τις σκάλες, τα έπιπλα, έως και τα φέρετρα. Τα εργαλεία του δεν είναι τόσο εξειδικευμένα όσο των αστών συναδέρφων του και αποτελούνται από μεγάλα και μικρά πριόνια, σφυριά, πλάνες, λίμες και σκαρπέλα, σφυχτίρες και τρυπάνια.

Υποδηματοποιός

Κοινό επάγγελμα στην κρητική επαρχία όπου ανεξαιρέτως όλοι οι άνδρες φορούν μπότες, η κατασκευή των οποίων απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από τα κοινά παπούτσια. Το εργαστήρι του υποδηματοποιού, ή «στιβανά», είναι μικρό και αποτελείται από μια καρέκλα και ένα τραπεζάκι όπου τοποθετούνται όλα τα εργαλεία και οι πρόκες για την επεξεργασία του δέρματος. Οι μπότες κατασκευάζονται από ένα μονοκόμματο δέρμα μοσχαριού που ράβεται στο πίσω μέρος του υποδήματος και καρφώνεται στη χοντρή σόλα με ξύλινες πρόκες. Ο στιβανάς παράγει επίσης γυναικεία και παιδικά παπούτσια.

Σαγματοποιός

Τα σαμάρια κατασκευάζονται για όλα τα υποζύγια και στην Κρήτη διαφέρουν από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας γιατί παρουσιάζουν εγκοπές στο ξύλινο σκελετό για τη στήριξη των σχοινιών που κρατούν το φορτίο. Το σαμάρι αποτελείται από ένα ξύλινο ιδιόρρυθμο και πολύ γερό σκελετό που καλύπτεται στην εσωτερική του πλευρά με δερμάτινα μαξιλάρια που περιέχουν στάχυα και άλλες λεπτές φυτικές ίνες. Δερμάτινες λωρίδες το στερεώνουν στο μπροστινό και οπίσθιο μέρος του σώματος του ζώου και στο θώρακα του. Τέλος προστίθενται και οι αναβατήρες.

Ο σαμαράς χρησιμοποιεί μια ιδιόρρυθμη καρέκλα που συνεχίζεται από ένα είδος εργαστηρίου με χοντρό κορμό δένδρου σαν αμόνι. Τα εργαλεία του ξυλουργού είναι ελάχιστα με μερικούς κόπτες, τρυπάνια και ψαλίδια για τα δέρματα.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας