Εθνογραφική Έκθεση

Ήθη και Έθιμα

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Τα ήθη και έθιμα μιας ομογενούς κοινωνικής ομάδας, είτε αυτή είναι μικρή φυλή είτε εθνότητα ή ολόκληρο έθνος, αντικατοπτρίζουν τον βαθμό κοινωνικής ανάπτυξης αυτής της ομάδας.

Η κρητική παραδοσιακή κοινωνία της υπαίθρου είναι από τις πιο ισορροπημένες, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό οι εθιμοτυπικές, πάσης φύσης εκφράσεις που ανάγονται σε πανάρχαιους χρόνους, σαν συμβολικές αντιδράσεις για το ‘’καλό’’ και έναντι του ‘’κακού’’, μιας εξαιρετικά ακόμα αδύναμης ανθρωπότητας, στην Κρήτη είναι περιορισμένες.

Τα ‘’οικιακά’’ έθιμα όπως ξεβάσκαμα, ξόρκια, λιβανίσματα και πολλές άλλες μικροπαρεμβάσεις προς το καλό έναντι του κακού, έχουν πολύ ήπια μορφή. Συχνά άλλωστε ζητείται η παρέμβαση της Χριστιανικής θρησκείας, που από τον κρητικό κλήρο δίνεται με λιτότητα και αυτοσυγκράτηση.

Συνοψίζοντας έναν εθνογραφικό τομέα, όπου εκθεσιακά έχει λίγα υλιστικά τεκμήρια να προβάλλει, παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία των εθίμων στην Κρήτη είναι γιορταστικά, εύθυμα και γενικότερα με μια γοητευτική και αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής.

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

ΤΑ ΠΑΝΕΡΙΑ

Είναι ανοιχτά μεγάλα καλάθια, πλεγμένα μόνο από γυναίκες με στάχυα σίτου ή κριθαριού, που διακοσμούνται από πλεκτά επίσης σχέδια του ίδιου χρωματισμένου υλικού. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά πολύτιμων προσφορών, όπως η προίκα της νύφης, δώρα στην εκκλησία ή σε κουμπάρους κ.α. Εικονίζονται μινωικές τοιχογραφίες με την ίδια χρήση.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας