Κεραμικά αντικείμενα

Κρητικά Παραδοσιακά Κεραμικά και Εισαγόμενα

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ

Γλάστρα. Πριν τον 20ο αιώνα δεν υπήρχαν ειδικές μορφές δοχείων για την καλλιέργεια λουλουδιών στην Κρητική ύπαιθρο. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για το σκοπό αυτό μεταχειρισμένα και φθαρμένα πήλινα δοχεία κοινής χρήσης. Οι νεότερες γλάστρες εμπνέονται μορφολογικά από κλασικά δοχεία όπως κυψέλες ή βρασκιά, με διακοσμητικά στοιχεία εγχάρακτα ή ανάγλυφα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μαριόλικο κανατάκι. Μαριόλικο σημαίνει παράξενο και αστείο μαζί. Οι πήλινες πολύπλοκες αυτές κατασκευές πρέπει να εισήχθησαν τον 19ο αιώνα. Το κανατάκι γεμίζει νερό έως την κατώτερη τρύπα του λαιμού. Όποιος θελήσει να πιει νερό από την προχοή του κανατιού, χωρίς να κλείσει με το δάκτυλο τη μικρή οπή στο μέσα και άνω μέρος της λαβής, θα βραχεί από τις δύο οπές του λαιμού.

Μαριόλικο ποτήρι. Όμοια περίπου κατασκευή με το προηγούμενο και με το ίδιο αποτέλεσμα, εάν δεν φραχθεί η μικρή οπή συγκοινωνούντων δοχείων.

Μαριόλικη σφυρίχτρα. Ένα μικρό σφαιρικό κανάτι με λαβή. Φέρει μακρύ και λεπτό προεξέχοντα σωλήνα με εγκοπή σε ένα σημείο της πάνω επιφάνειάς του. Όταν γεμίσει το κανατάκι με νερό (ανάλογα με την ποσότητα του νερού αλλάζει και ο ήχος του) και φυσήξουμε από την απόληξη του σωλήνα, δημιουργείται ένας αρμονικός ήχος όπως το κελάηδισμα των πουλιών.

Κουμπαράς. Πιθανόν εισαγόμενη μορφή. Μικρά δοχεία χωρίς λαβές και λαιμό, με οριζόντια οπή σε ψηλό σημείο για την υποδοχή κερμάτων και χαρτονομισμάτων. Η μια μορφή έχει προεξέχουσα κορυφαία λαβή ενώ η άλλη έχει κοίλη απόληξη.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας