Υφαντά

Τα Μικρά Υφαντά

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Οι ντρουβάδες, οι βούργιες και τα σακούλια γενικά υπήρξαν άλλοτε - και σε αρκετές περιοχές της Κρήτης ακόμα και σήμερα - αντικείμενα καθημερινής χρήσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης.

Παρά την περιορισμένη επιφάνειά τους, τα υφαντά αυτά έχουν συχνά πολύ πλούσιο και περίτεχνο διάκοσμο και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όντας ταυτόχρονα μικρά αριστουργήματα αισθητικής αλλά και τεχνικής.

Σε όλα τα μικρά υφαντά με κεντητό στον αργαλειό διάκοσμο, παρατηρείται αυστηρότητα στην οργάνωση της επιφάνειας και υπακοή σε κανόνες απαράβατους - στα παλαιότερα τουλάχιστον υφαντά - που άλλοι ισχύουν σ’ ολόκληρη την Κρήτη κι άλλοι φαίνεται να ανήκουν στην ιδιαίτερη παράδοση της καθεμίας περιοχής.

Η οργάνωση των μοτίβων σε ζώνες και η συμμετρία του διακόσμου ως προς κατακόρυφο άξονα, είναι χαρακτηριστικά όλων των ξομπλιαστών σακουλιών της Κρήτης: υπάρχει πάντα μία κεντρική ζώνη - σε μερικές περιοχές αυτή η ζώνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία - που αποτελεί τον άξονα συμμετρίας για τον διάκοσμο του υφαντού.

Στις βούργιες και τους ντρουβάδες συναντήσαμε τα μοτίβα που κοσμούν και τα μεγάλα υφαντά, αλλά και άλλα, ιδιαίτερα μοτίβα, που φαίνεται να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα μικρά υφαντά.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας