Υφαντά

Τα Μοτίβα

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Στα κρητικά υφαντά με γεωμετρικό διάκοσμο συναντάμε ποικιλία διακοσμητικών μοτίβων, με κοινά γενικά χαρακτηριστικά αλλά και με ιδιαιτερότητες.

- Κάθε μοτίβο συνιστά ένα ολοκληρωμένο, αυτόνομο θέμα, με σαφές, κανονικού σχήματος πλαίσιο, μέσα στο οποίο οργανώνεται σχεδιαστικά• τις περισσότερες φορές το βασικό σχήμα των μοτίβων των κρητικών υφαντών είναι ο ρόμβος.

- Οι "γραμμές" των μοτίβων, τόσο αυτές που ορίζουν τη βασική δομή τους όσο και οι "γραμμές" των επιμέρους διακοσμητικών θεμάτων, περιορίζονται κατά κανόνα σε δύο πλάγιες και κάθετες, ή σχεδόν κάθετες, μεταξύ τους.

Λίγα είναι τα μοτίβα που έχουν "γραμμές" κάθετες ή παράλληλες με τη διεύθυνση της ύφανσης.

- Η συμμετρία ως προς τον άξονα που είναι κάθετος στη διεύθυνση της ύφανσης, αποτελεί ιδιαίτερα αυστηρό κανόνα, που ακολουθούν όλα τα διακοσμητικά μοτίβα. Μοναδική εξαίρεση συναντάμε σε κάποια πολύ μικρά και απλά μοτίβα, που παραθέτονται σε στενές, δευτερεύουσες ζώνες. Στα περισσότερα μοτίβα συναντάμε και μια δεύτερη συμμετρία, ως προς τον άξονα που είναι κάθετος στα υφάδια.

- Η μεγάλη πυκνότητα των γραμμών και η συνακόλουθη ανυπαρξία της μονοχρωματικής επιφάνειας μέσα στο μοτίβο, είναι μία αρχή που ακολουθείται πιστά, και ταυτόχρονα μία ιδιομορφία των διακοσμητικών μοτίβων των κρητικών υφαντών.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006 - 2013, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας Αναμνηστικό μετάλλιο για τα 100 χρόνια της Κρήτης