Εθνογραφική Έκθεση

Η Διατροφή

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

ΤΑ ΠΟΤΑ

Ροφήματα

Υπάρχει πληθώρα αρωματικών φυτών στο νησί, εκ των οποίων πολλά είναι ενδημικά. Χρησιμοποιούνται ευρέως, ιδιαίτερα για πρωινό και το χειμώνα πρωί-βράδυ, από όλο τον επαρχιακό πληθυσμό. Σύμφωνα με την πρακτική τοπική ιατρική, το κάθε φυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες που ελάχιστα έχουν ερευνηθεί.

Κρασί

Τα κρητικά εγχώρια κρασιά είναι κατά κανόνα κόκκινα, περιέχουν δηλαδή τανίνες, που είναι γνωστές για τις ιδιαίτερες προστατευτικές ιδιότητες που έχουν για τον οργανισμό.

Η δε κατανάλωση του κρασιού στην Κρήτη πρέπει να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη γιατί καθημερινά το κάθε ενήλικο αρσενικό άτομο καταναλώνει τουλάχιστον 500 γραμμάρια.

Οινόπνευμα

Το αποσταγμένο από σταφύλι οινόπνευμα ή τσικουδιά , είναι επίσης μια καθημερινή συνήθεια στους άνδρες γυρνώντας από τη δουλεία, το απόγευμα σπίτι και το βράδυ στο καφενείο, με μέση ποσότητα 80 γραμμάρια ημερησίως.

Το καθαρό αυτό ποτό, 35 έως 40 βαθμών, τονώνει το μεταβολισμό του εργαζόμενου και του ηλικιωμένου και συντελεί στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας