Εθνογραφική Έκθεση

Η Διατροφή

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

Η συγκομιδή φυσικών προϊόντων για την κατανάλωση

Η Κρήτη υπήρξε ένας γεωφυσικός χώρος με πλούσιο Φυσικό περιβάλλον και με μεγάλη ποικιλία και ποσότητα άγριων φυτών και ζώων που διευκόλυνε, πριν 9000 χρόνια, την επιβίωση των πρώτων κατοίκων της αλλά επίσης και σε δύσκολες ιστορικές περιόδους όταν μειώνονται δραματικά τα αναλώσιμα προϊόντα που προέρχονταν από τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Η συγκομιδή φυσικών προϊόντων συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα εξαιτίας της εξαιρετικής τους γεύσης και των ποικίλων τρόπων παρασκευής των εδεσμάτων.

Φυτική συγκομιδή

Τα άγρια χόρτα και μανιτάρια

Τα βρώσιμα άγρια χόρτα (πάνω από είδη) καταναλώνονται ωμά ή μαγειρευτά με νερό ή λάδι. Συλλέγονται από το φθινόπωρο έως το τέλος της άνοιξης. Μαγειρεύονται αυτούσια ή με την πρόσμιξη άλλων φυτικών ή ζωικών προϊόντων.

Οι καρποί θάμνων και δένδρων

Συμμετέχουν στη συγκομιδή, σε μικρότερο βαθμό, οι καρποί θάμνων και δένδρων.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας