Εθνογραφική Έκθεση

Υφαντική

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

ΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Όπως είναι γνωστό το παραδοσιακό ένδυμα είναι το σημείο ταυτότητας της κάθε εθνότητας. Βέβαια το ένδυμα εξελίσσεται μέσα στο χρόνο λόγω «μόδας». Η ανδρική και γυναικεία φορεσιά στην Κρήτη π.χ. έχουν αλλάξει πολλές φορές από το 1500 έως το 1900.

Θα περιγράψουμε σε συντομία την ενδυμασία των Κρητών στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν επιβάλλεται ολοένα και γρηγορότερα η ευρωπαϊκή μόδα.

Το ανδρικό ένδυμα

Αποτελείται βασικά από ένα λευκό πουκάμισο χωρίς γιακά, μια μπλε βράκα μετρίου μεγέθους με πολλές δίπλες, μια φαρδιά και μακριά μπλε-κόκκινη πάνινη ζώνη και κίτρινες βακετένιες ψηλές μπότες για την εργασία ή μαύρες γιορτινές. Πάνω από το πουκάμισο μπορούσε να φορέσει ένα κεντητό κοντό μπλε γιλέκο χωρίς μανίκια ή ένα σταυρωτό με μανίκια. Πάνω από το γιλέκο φοριέται μια μπλε κάπα με κουκούλα κεντητή και αυτή, με κόκκινη φόδρα. Τα μαλλιά σκεπάζονται με μαύρο διπλωμένο μαντήλι, κεντημένο στην περιφέρειά του. Το ύφασμα της βράκας, των γιλέκων και της κάπας είναι από τσόχα και σπανιότερα από μάλλινο κτυπημένο πανί.

Η γυναικεία ενδυμασία

Τις καθημερινές αποτελείται από μια μακριά σκούρα φούστα με πολλές δίπλες, ένα λευκό ή σκούρο πουκάμισο χωρίς κολάρο, ένα σακάκι και λευκό ή μαύρο μαντήλι στα μαλλιά, κρεμαστό στην πλάτη. Τα υποδήματα είναι δερμάτινα τσόκαρα και σε ορισμένες ορεινές περιοχές μπότες, όπως των ανδρών. Η γιορτινή ενδυμασία διαφέρει αρκετά από την καθημερινή:

η φούστα είναι από βυσσινή ταφτά με φαρδιές δίπλες, το πουκάμισο λευκό και το γιλέκο με μακριά μανίκια. Τα υποδήματα είναι τα αστικά στη μόδα της εποχής. Τα μαλλιά καλύπτονται από μεταξωτό χρωματιστό μαντήλι που πέφτει στο δεξί στήθος.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας