Εθνογραφική Έκθεση

Ήθη και Έθιμα

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

ΦΥΛΑΚΤΑ

Το έθιμο του φυλακτού που φέρει μαζί του ένα άτομο, έναντι οποιασδήποτε μορφής κακού που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή, είναι πανανθρώπινο.

Το φορητό μικρό φυλακτό από μέταλλο ή πανί περιέχει διάφορα ψήγματα ιερών ή συμβολικών υπολειμμάτων. Μπορεί όμως να είναι ένα μόνο αντικείμενο όπως το ‘’κωσταντινάτο’, ένα χάλκινο κυρτό βυζαντινό νόμισμα (11ος-13ος αιώνας) που παριστάνει τον Αυτοκράτορα και την Παναγία που τον στέφει. Ο λαός πίστεψε ότι η σχηματική αυτή παράσταση ταυτίζονταν με τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και τη σύζυγο του Ελένη που δημιούργησαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και προστατεύουν το λαό τους.

ΟΙ ΚΤΕΝΟΘΗΚΕΣ

Οι γυναίκες κατασκευάζουν με χαρτόνι, χρωματιστά υφάσματα και νήματα, διακοσμημένες θήκες για χτένες και βούρτσες μαλλιών, που κρεμούν στον τοίχο. Σε άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και ένα μικρό καθρέπτη και στο ύφασμα κεντούν τη λέξη ‘’καλημέρα’’.

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με την ίδια τεχνική δημιουργούν πλαίσια στα οποία τοποθετούνται αναμνηστικές οικογενειακές φωτογραφίες με θέμα τον άνδρα στο στρατό, τους νεόνυμφους, ζευγάρια σε μεγάλη ηλικία. Ιδιαίτερα περιποιημένα είναι τα πλαίσια των θανόντων σε πόλεμο. Οι φωτογραφίες παιδιών είναι σπάνιες.

Η ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΜΕ ΡΑΠΤΙΚΗ

Γυναίκες που έχουν καλλιτεχνικές ιδιότητες ράβουν με λεπτή κλωστή και πολύ προσοχή, κομμάτια από κουκούλια μεταξιού που έχουν κόψει καταλλήλως, σε ένα μεγάλο μαύρο ή πράσινο βελούδινο ύφασμα που χρησιμεύει για φόντο. Χρησιμοποιούν επίσης χρωματιστά νήματα με στόχο να σχεδιάσουν φυτικές συνθέσεις όπως μπουκέτα, γλάστρες με ανθισμένα φυτά κ.α. Τα έργα αυτά δημιουργούνται για τον καλλωπισμό του σπιτιού, μπαίνουν σε κορνίζες με υαλοπίνακα και κρέμονται στον τοίχο. Αντικαθιστούν τους ζωγραφικούς πίνακες μιας και στην κρητική ύπαιθρο δεν υπήρξε ποτέ κοσμική ζωγραφική.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας