Εθνογραφική Έκθεση

Κοινωνική οργάνωση

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Οι Κρήτες ασπάστηκαν το Χριστιανισμό γύρω στο 50 μ.Χ. με κήρυγμα του Απόστολου Παύλου και οργάνωση της εκκλησίας από τον Άγιο Τίτο. Η εκκλησία της Κρήτης είναι Ορθόδοξη, Αυτοκέφαλη και υπάγεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ο κλήρος χαρακτηρίζεται από τη σεμνότητά του και τη φιλελεύθερη σκέψη του και είναι στενά συνδεδεμένος με το κοινωνικό σύνολο της υπαίθρου. Η λειτουργία λαβαίνει μέρος κάθε Κυριακή και όποτε εορτάζονται σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα, όπως Πάσχα, Χριστούγεννα κ.α. καθώς και ονομαστικές εορτές Αγίων.

Στις περιπτώσεις αυτές οργανώνονται εθιμοτυπικά πανηγύρια όπου συμμετέχουν κάτοικοι των γύρω χωριών, με συνεστίαση, μουσική, παραδοσιακά άσματα και χώρους.

Τα θρησκευτικά σκεύη αποτελούνται από τα ιμάτια του ιερέα στη διάρκεια της λειτουργίας και διάφορα εξαρτήματα της Αγίας Τράπεζας. Τα εξαρτήματα της εκκλησίας είναι ποικίλα, με διάφορους συμβολισμούς και παραδόσεις, στη μορφή, το διάκοσμο κ.κ.

Η φωνή του ναού είναι η καμπάνα που καλεί τους πιστούς για προσευχή και εκκλησίασμα. Είναι ένα όργανο επικοινωνίας με ευρεία ηχητική εμβέλεια και στέλνει διάφορα μηνύματα ανάλογα με τον τρόπο που κρούεται. Στην Κρήτη λειτουργούσε έως πρόσφατα, αντί της δυτικοευρωπαϊκής καμπάνας, το μεταλλικό σήμαντρο που είναι ένα πανάρχαιο όργανο, διαδεδομένο σε όλο τον ανατολικό Χριστιανισμό. Αποτελείται από ένα πεπλατυσμένο σιδερένιο έλασμα, μήκους από 40 έως 60 εκατοστά, ελαφρά κυρτό, με τρεις τρύπες στο κάθε άκρο του που βελτιώνουν την ηχητική του ικανότητα. Κρούεται με ένα μεταλλικό σφυρί ή κάποιο άλλο έλασμα.

Τα σκεύη προσφορών της εκκλησίας είναι τα κηροπήγια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών.

Τα κεριά και οι λαμπάδες στις ελληνικές εκκλησίες είναι από κερήθρα μελισσών που παίρνουν ένα σκούρο καστανό χρώμα όταν ζεσταθεί το κερί επανειλημμένα στη διαδικασία κατασκευής τους.

Τα καντήλια είναι τα φωτιστικά δοχεία της εκκλησίας που περιέχουν λάδι και ένα φυτίλι και ανάβουν πάνω από τις μεγάλες εικόνες του τέμπλου του ιερού.

Διάφορα άλλα εξαρτήματα αφορούν τα λάβαρα και φωτιστικά των λιτανειών, το θυμιατήρι κ.α.

Για τη βάπτιση των μικρών παιδιών υπάρχει η κολυμπήθρα, πήλινη ή μεταλλική, που γεμίζει με χλιαρό νερό μέσα στο οποίο ο ιερέας βυθίζει το νήπιο αφού του έχει γεμίσει το σώμα με μικρούς σταυρούς, μέσω πινέλου με ελαιόλαδο.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 

Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας