Μουσείο

Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας ιδρύεται το 1973 στα πλαίσια των στόχων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς και έχει έδρα στην Κοινότητα Βώρων της Επαρχίας Πυργιώτισσας, στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης.

1973 - 1981
Οι ενέργειες επικεντρώνονται στην ανέγερση του κτιρίου του Μουσείου, την αναγνωριστική εθνολογική έρευνα σε όλη την Κρητική ύπαιθρο, τη συστηματική περισυλλογή αντικειμένων και την οικολογική μελέτη της Μεγαλονήσου.

1982 - 1991
Σχεδιάζονται και εκτελούνται μεγάλα ερευνητικά και εφαρμοσμένα εκπαιδευτικά Προγράμματα, επιχορηγούμενα για το μεγαλύτερο τους ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το 1988 εγκαινιάζεται η πρώτη εθνογραφική έκθεση του Μουσείου.

1992 - 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες, οι μελέτες, οι δημοσιεύσεις καθώς και ο εμπλουτισμός όλων των Συλλογών του Μουσείου.

Το 1992 η έκθεση του Μουσείου βραβεύεται από την ΕΜΥΑ (European Museum of the Year Award, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης) στα πλαίσια του ‘’καλύτερου ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς’’.

Το ίδιο έτος το Μουσείο μετατρέπεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς σε Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου και εντάσσεται στα Εθνικά Κληροδοτήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Το 2001 ολοκληρώνεται η ανέγερση πρότυπου κτιρίου 2800μ2 που προορίζεται για ερευνητικές, εκπαιδευτικές και συνεδριακές δραστηριότητες. Το έργο έχει ενταχθεί στο 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

2003 - 2006
Η φάση που διανύεται τώρα χαρακτηρίζεται από ανακατατάξεις και σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που οφείλονται στο μέγεθος των απασχολήσεων και των υποχρεώσεων στην έρευνα, στις δημοσιεύσεις, στις ανταγωνιστικές επενδύσεις. Η παρουσίαση αυτή του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στο Διαδίκτυο εντάσσεται σε ένα Πρόγραμμα της ‘’Κοινωνίας της Πληροφορίας’’ του Υπουργείου Οικονομικών.

Ελπίζουμε ότι ίσως προσελκύσει χορηγούς ενδιαφερόμενους για την Εθνολογική έρευνα και προβολή.


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας