Μεταλλικά Αντικείμενα

Μεταλλικά Εξαρτήματα

Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑΣ

Συχνά στην εξωτερική πλευρά της πόρτας, πλαισιώνει την κλειδαρότρυπα πεπλατυσμένο μεταλλικό διακοσμητικό αντικείμενο, που παίρνει διάφορα σχήματα, συνήθως τη μορφή κεφαλής αετού .

ΚΛΕΙΔΙΑ

Οι κλειδαριές ανάλογα με την κατασκευή τους και τον τρόπο λειτουργίας τους υποδέχονται θηλυκά ή αρσενικά κλειδιά.

Τα θηλυκά κλειδιά αποτελούνται από κύλινδρο αυξομειούμενου μήκους με λαβή συνήθως σχήματος οβάλ ή καρδιάς, που απολήγουν σε κάθετο προς τον κύλινδρο τμήμα, το «λουβί». Το κυλινδρικό τμήμα είναι «κούφιο» και μ’ αυτό τον τρόπο το κλειδί παραμένει στη θέση του, κινείται στον ίδιο άξονα και προφυλάσσεται από πιθανή μετακίνηση. Το «λουβί» έχει χαραγμένα στον κορμό του διάφορα αυλάκια, συνήθως παράλληλα με το σώμα του κλειδιού, όπως επίσης και εγκοπές που επιτρέπουν τη διαφοροποίηση των κλειδιών μεταξύ τους και τη δυνατότητα να ταιριάζουν σε μια και μόνο κλειδαριά.

Οι παραλλαγές της διατομής των κλειδιών, τα σχέδια και τα σχήματα που συναντήσαμε είναι άπειρα. Η γενική όμως εντύπωση που δίνουν είναι πάντα η ίδια.

Τα αρσενικά κλειδιά είναι λίγα σε αριθμό και πιθανώς μεταγενέστερα. Το «λουβί» βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την απόληξη του κυλινδρικού τμήματος που είναι συμπαγές, με μικρές διαφοροποιήσεις. Η κλειδαριά που δέχεται αρσενικό κλειδί έχει και την αντίστοιχη υποδοχή .


Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα  



Πατείστε για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγαλύτερο μέγεθος

 


Copyright © 2006, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας